דרכי מימון לרכישת נדל"ן עסקי
דרכי מימון לרכישת נדל"ן עסקי
נדל"ן מסחרי הוא שטח שאינו מיועד למגורים או לשטחי ציבור. נדל"ן זה מיועד לשימוש עסקי והנכסים הנכללים תחת קטגוריה זו הם בנייני משרדים, משרדים בודדים, קניונים, מרכזים מסחריים, חנויות, חניונים, מלונות, מרכזים רפואיים, מתחמים לוגיסטיים, מבנים תעשייתיים ותחנות דלק. בנכס ניתן להשתמש למגוון רחב של מטרות עסקיות שונות ומגוונות, ניתן להשביח את הנכס ע"י שיפוץ ולמכור אותו בתשואה נאה, ניתן להשכירו לטווח קצר או ארוך וניתן, כמובן, להשתמש בו לצורך העסקי המידי של הרוכש.
רכישת נדל"ן מסחרי
יתרה מזאת, מציאת עסקה לרכישת נדל"ן מסחרי הוא דבר יחסית פשוט וככל שהאזור מבוקש יותר, כך התשואה גדלה בהתאם. יחד עם זאת, אין צורך להשקיע סכומי כסף פרטי גבוהים כמו שאנו רגילים מעולם הנדל"ן למגורים. למשל, מחיר למטר רבוע לנדל"ן מסחרי בלב תל-אביב עומד על 10-13 אלף ₪ בעוד שהמחיר למטר רבוע לנדל"ן למגורים באותו אזור ינוע בין 40 ל-50 אלף ₪.
סגירת העסקאות בעולם הנדל"ן המסחרי אמנם מורכבות וארוכות יותר מאשר ברכישת דירה, אך יחד עם זאת התשואה השנתית הממוצעת מעסקת נדל"ן מסחרי (6%-7%) גבוהה מזו שבדירות (3.5%). יחד עם זאת, ההשקעה בנכס מסחרי היא גבוהה יותר, בעל הנכס מתבסס על הצלחתו הכלכלית של השוכר והארנונה המשולמת בגין נכס מסחרי גבוהה בהרבה מזו המשולמת על נכס פרטי. כמו כן, קיים מס שולי על נכס מסחרי שמתחיל ב-30% לעומת מס רכישה של 10% בנדל"ן למגורים.
מימון רכישת נכס
דרך המימון המוכרת ביותר ע"מ לרכוש נכס כלשהו היא משכנתא. אחזקת דירה למגורים אינה מניבה רווחים כלשהם עבור בעל הנכס (למעט שכירות במקרים מסוימים) ולכן, הבדיקה הבנקאית, במקרה של רכישת דירה, תתייחס בעיקר ליכולת ההחזר של הלווה. כלומר, אם ההכנסה של הלווה מספקת, המשכנתא ככל הנראה תאושר.
בנכסים מסחריים לעומת זאת, קשה עד בלתי אפשרי להשיג מימון בצורה של משכנתא. כאשר הבנק בודק את כדאיות ההשקעה בנכס המסחרי, הוא מכניס למערכת השיקולים את פוטנציאל ההכנסות לאורך תקופת ההלוואה. מסיבה זו, על הלווים להציג את הנכס המסחרי בצורה המיטבית ביותר בעת הפגישה עם הגוף הפיננסי ולמעשה להוכיח כי רכישת הנכס המסחרי היא כדאית ולא מהווה סיכון לבנק. תנאי ההלוואה לעסקים נקבעים בסופו של דבר לפי שווי הנכס, מצבו, התכנית העסקית של הלווים ועבר הקרדיט שלהם מול הבנק.
הלוואה מסחרית ניתנת להחזר עד 12 שנה ושיעור המימון אינו מוגבל רגולטורית אך מוגבל על ידי הבנקים ל70% בממוצע. עצם העובדה כי לא ניתן לקבל משכנתא בעבור רכישת נדל"ן מסחרי, מייקרת בצורה משמעותית את עלות הקניה ואינה מאפשרת בדרך כלל להניב רווחי הון מהשקעה שכזו. ניתן לקבל הלוואה לעסקים מהבנקים המוסדיים וכמו כן, מגופים חוץ בנקאיים שונים בהם ככל הנראה הלווה יקבל ריבית נמוכה יותר מאשר בבנק המוסדי.
למעשה, פריסת ההלוואה לתקופה כה קצרה (עד 12 שנים), מעיקה על הלווה וגורמת לו לשלם חודש בחודשו סכום כסף גבוה משמעותית מאשר החזרי המשכנתא על נכס פרטי. כתוצאה מכך, מימון ההשקעה בנדל"ן מסחרי יכולה לעיתים להיות קשה ומסורבלת.
לסיכום, בישראל ישנו חוסר משמעותי של אפיקי מימון לרכישת נכס נדל"ן מסחרי. לרוב, השקעה שכזו תתאפר בעזרת הלוואה מסחרית מגוף מוסדי או חוץ בנקאי. יש לקחת בחשבון כי לכל עסק יש תנאים ייחודיים בהם הוא פועל ולכן על כל בעל עסק לבחון היטב מהו האפיק המימוני המיטבי בעבורו.